Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Budynie dla diabetyków i osób na diecie

Budyń bez cukru w diecie Dukana i cukrzycowej

Pyszne słodkości, desery, ciastka, galaretki, kisiele, budynie… Jest tyle rzeczy, z których muszą rezygnować diabetycy i osoby na diecie. Na szczęście nie jest tak w przypadku budyniu. Kaloryczność budyniu nie jest duża, a dodatkowo można zmniejszyć ją stosując mleko o niskiej zawartości tłuszczu, a także używając budyniu bez cukru.

W sklepach bez większego problemu możemy kupić budyń bez dodatku cukru. Dzięki temu deser ten jest także w zasięgu diabetyków. Jednak ze słodyczy budyniu muszą rezygnować także osoby będące na, słynnej w ostatnich latach, diecie Dukana. Jednak mnogość przepisów, a także produktów, które mogą jeść osoby będące na tej diecie, sprawia, że jest ona bardzo urozmaicona, a i słodkich deserów w niej nie brakuje.

W Internecie funkcjonuje sklep z produktami dla diety proteinowej dr. Dukana. Można w nim zakupić także budynie: migdałowy, malinowy, bananowy, czekoladowy, waniliowy, cytrynowy, truskawkowy, karmelowy. Smaków jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie, a różnorodność sprawia, że deserem tym można zajadać się przez wiele dni. Budynie w diecie Dukana są bez cukru, na skrobii lub na maizenie, czyli skrobii kukurydzianej, którą można stosować w drugiej fazie diety proteinowej.

Jedno opakowanie takiego budyniu zwykle rozprowadza się w 0,5 l mleka odtłuszczonego, do którego opcjonalnie można dodać trochę słodziku. Przygotowuje się go tak jak zwykły budyń z torebki. Doskonale smakuje tak na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli ktoś nie ma możliwości zakupić gotowego budyniu dla takiej diety, może przygotować go samodzielnie, tak jak specjalny budyń dla niemowląt.

Na 1 porcję domowego budyniu czekoladowego potrzeba:

1 szkl. mleka,

1 żółtko,

3 łyżeczki słodziku w proszku (wg uznania),

2 łyżki kakao,

1-1,5 łyżeczki maizeny.

Żółtko ucieramy ze słodzikiem, osobno mieszamy w 5 łyżkach mleka kakao wraz z mąką lub skrobią kukurydzianą. Do żółtek dodajemy pozostałe mleko i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu. Do gotującej się masy dodajemy tę z kakao i chwilkę gotujemy mieszając, by się nie przypaliło.