Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Owocowe budynie na soku

Budyń bez mleka na wodzie lub soku

Najprostszym w przygotowaniu deserem jest budyń. Gotowy proszek budyniowy o różnych smakach: waniliowym, śmietankowym, ale także migdałowym, kokosowym czy malinowym, dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.

Jednak możemy wykonać budyń w domu samodzielnie, używając mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz dodatku smakowego. Budyń to także dodatek do wielu ciast owocowych, a także, podawany z owocami,  jako świetny deser.

Jednak budyń, choć kojarzy się z mlekiem, niekonieczne musi być przyrządzany na jego bazie. Dzieje się tak w przypadku puddingów, a także budyniów warzywnych lub mięsnych. Także do niektórych owocowych mas budyniowych do ciast, zamiast mleka dodaje się sok owocowy. Dzięki temu powstają przepyszne, lekkie kremy owocowe, a ich smak pogłębić można dodając kawałki owoców do masy.

Krem ananasowy:

puszka ananasów

budyń śmietankowy

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżeczka cukru

woda

250 g margaryny lub masła

Gotujemy budyń na soku z ananasów, dopełniając do ½ l wodą, z dodatkiem mąki i cukru. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce zimny budyń – ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy. W taki sam sposób wykonać możemy masę brzoskwiniową, z brzoskwiń z puszki.

Masa cytrynowa:

2 budynie śmietankowe

kostka masła

¾ szkl. cukru kryształu

3 żółtka

3 małe cytryny lub 1 ½ dużej

1 ½ łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

Wyciskamy sok z cytryn i uzupełniamy wodą do 2 ½ szkl. Sok zagotowujemy z cukrem. W ½ szkl. wody roztrzepujemy budyń, żółtka, obie mąki i wlewamy na gotującą się wodę cytrynową, gotujemy budyń. Studzimy i zimny łączymy z utartym masłem.

Taki owocowy budyń możemy także przygotować dla malutkich dzieci lub dla tych, które mają dietę bezglutenową, gdyż zamiast mleka dodajemy sok owocowy.

Owocowy budyń bez mleka od 7 miesiąca:

¾ soku owocowego dozwolonego dla dzieci

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego

1 łyżka wody

Sok zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, przygotowujemy kleik. Całość dodajemy do gotującego się soku i mieszamy do zgęstnienia.