Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Deser budyniowy z owocami

Budyń na zimno z galaretką i owocami

Budyń, sam w sobie jest przepysznym deserem, który zazwyczaj podaje się na ciepło. Samodzielnie wykonany budyń czekoladowy, kokosowy lub śmietankowy smakuje jeszcze lepiej. Jest on także składnikiem wielu przepisów, jak choćby mas budyniowych do karpatki, napoleonki, czy też podstawą budyniowca.

Owocowy budyń możemy także wykonać samodzielnie, wykorzystując do jego ugotowania sok owocowy i wodę zamiast mleka i dorzucając kawałki owoców. W sezonie wiosenno-letnim, możemy przygotować także przepyszny deser budyniowy z galaretką i owocami, podawany na zimno. Tę wersję budyniu polubią dzieci, a także dorośli.

Do przygotowania takiego budyniowego deseru potrzeba:

2 opakowania budyniu waniliowego

1 litr mleka

2 galaretki

700 ml wody

owoce sezonowe (czerwone porzeczki, truskawki, poziomki, jagody, maliny itp.)

cukier puder

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeszcze ciepły rozlewamy do szklanej lub pucharków, czekamy aż ostygnie i wstawiamy do lodówki, by zaczął tężeć. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Przestudzoną galaretkę delikatnie wylewamy na tężejący budyń, by warstwy się nie wymieszały, wstawiamy do lodówki, chłodzimy, aż galaretka stężeje. Przed podaniem dekorujemy sezonowymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Słodki budyń z owocami:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

2 łyżki masła

1 szkl. śmietany kremówki

100 g homogenizowanego serka waniliowego

miękkie owoce sezonowe, mrożone lub z kompotu

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do jeszcze gorącego dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy ją z zimnym budyniem oraz serkiem. Do pucharków nakładamy warstwę kremu i owoce. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Budyń z owocami i biszkoptami:

Budyń waniliowy lub śmietankowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dnie pucharków układamy biszkopty i nasączamy je herbatą lub alkoholem. Na mokre ciasta wlewamy warstwę ostudzonego budyniu, a następnie owoce. Całość chłodzimy w lodówce. Można podawać z gotowym sosem do lodów.