Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Budyń na obiad

Budyń z ryb, mięsa, warzyw

Budyń kojarzy się ze słodkim deserem budyniowym, którym zajadają się tak dzieci, jak i dorośli. Niektórzy widzą w nim także podstawowy składnik masy budyniowej lub też pysznego budyniowca.

Jednak budyń, to także danie obiadowe, na ostro. Wśród wielu przepisów znajdziemy puddingi ryżowe, a także budyń z mięsa i warzyw lub ryb.

Budyń z mięsa i warzyw:

10 dag chudej gotowanej wołowiny

20 dag włoszczyzny

½ szkl. mleka

5 dag czerstwej bułki

białko z 2 jajek

pieprz, sól bułka tarta i tłuszcz do formy

łyżeczka posiekanego koperku

Włoszczyznę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Mięso, ugotowane warzywa i namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy ubitą pianę z białek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany budyń przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy, którą wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy pod przykryciem około 40 min. Podajemy posypany posiekanym koperkiem.

Budyń z ryb:

50 dag dowolnych filetów rybnych

6 dag masła lub 4 łyżki oleju

15 dag czerstwej bułki

4 jaja1 szkl. mleka

1 cebula

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i tarta bułka do formy

Filety oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy dwukrotnie w maszynce, cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masło ucieramy z żółtkami, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Masę wykładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy i gotujemy, od zagotowania ok. 15 min.

Budyń ze szpinaku:

0,5 kg szpinaku

4 jaja

1 szkl. mleka

125 ml śmietany

1 cebula

1 bułka paryska

po ¼ pęczka natki pietruszki i koperku

2 ząbki czosnku

50 g masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Umyte i osuszone liście szpinaku gotujemy 2 min w osolonej wodzie, odsączamy na sicie. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę dusimy kilka minut na maśle, następnie, razem z namoczoną w mleku i odsączoną bułką mielimy w maszynce do mięsa. Ubijamy żółtko, dodajemy masę szpinakową, łyżkę posiekanej pietruszki, kopru, roztarty czosnek i śmietanę. Dodajemy cebulę i bułkę, a na końcu ubitą pianę z białek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę przekładamy do natłuszczonej formy, szczelnie zamykamy i gotujemy w dużym garnku przez ok. 1,5 godz.