Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Budyniowce

Ciasto budyniowe z owocami i kruszonką

Budyń, to jeden z najprostszych w przygotowaniu, ale także najsmaczniejszych deserów. Można wykonać go samodzielnie w domu lub kupić gotowy proszek do rozprowadzenia w mleku. Jednak budyń, to nie tylko deser, ale także składnik wielu pysznych ciast. Nie można bez niego wyobrazić sobie ciast z kremem budyniowym, czy też ciast z masą przygotowaną z budyniu na soku owocowym.

Niezwykle smaczny, a także łatwy w przygotowaniu jest budyniowiec, czyli ciasto z owocami, budyniem i kruszonką.

Do przygotowania ciasta potrzeba:

1 i ½ szkl. mąki pszennej

1 łyżki cukru

1 łyżeczki proszku do pieczenia

110g masła

1 jajka

500 g owoców: moreli, nektaryn, brzoskwiń.

Mikserem mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodajemy jajko, ponownie miksujemy. Szybko ugniatamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy i przekładamy do średniej foremki i formujemy 3 cm brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 15 min, wyjmujemy i lekko studzimy.

Na podpieczony spód wykładamy 2 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 750 ml mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru. Na to wykładamy owoce, wierzch posypujemy kruszonką.

Kruszonka:

¾ szkl. mąki pszennej

5 łyżek cukru

75 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wyrabiamy ręką lub widelcem, aż utworzą się grudki. Gotowy placek wstawiamy do piekarnika (temp. 180oC) i pieczemy około 40-45 min.

Inna propozycją jest ciasto kruche z owocami, pianką budyniową i kruszonką.

Ciasto:

2 szkl. mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szkl. cukru pudru

185 g masła

4 żółtka

1 łyżka gęstej śmietany

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy w temp. 180oC na złoty kolor.

Pianka:

4 białka

¾ szkl. cukru cukier waniliowy

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

niecałe pół szkl. oleju

Białka ubijamy na sztywno, pod konie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dobrze ubijamy. Dodajemy proszek budyniowy. Na końcu, mieszając, wlewamy olej. Pianę wykładamy na podpieczony spód, a na niej układamy owoce: maliny, porzeczki, jeżyny itp.

Kruszonka:

185 g mąki

100 g cukru

125 g masła

cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy owoce. Całość pieczemy jeszcze 30- 40 min.