Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Budyń waniliowy i czekoladowy domowej roboty

Kaloryczność budyniu waniliowego i czekoladowego

Budyń jest jedną z wielu słodkich przekąsek, które możemy wykonać bardzo szybko, zarówno w domu, jak i w pracy. Używany jest jako składnik kremu do różnych ciast, deser, słodka przekąska, a także, w wersji na nie na słodko, jako danie główne.

Najprościej i najszybciej wykonuje się budyń z torebki, czasem wystarczy tylko zalać proszek wodą, już niekoniecznie wymieszać z mlekiem, by cieszyć się smakiem budyniu waniliowego, czekoladowego, śmietankowego, malinowego, ale także budyniu kokosowego, krówkowego, czy migdałowego. Dzięki temu, wielbiciele nawet najbardziej wyszukanych smaków, znajdą coś dla siebie. Deserem tym, dzięki wersjom budyniu bez cukru, mogą zajadać się nawet osoby na diecie.

Deser ten zazwyczaj wykonuje się z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej oraz dodatków smakowych, czasem także z cukru. Do jego przygotowanie potrzebne jest mleko, ale czasem także wykonuje się budyń na soku owocowym lub na wodzie. Bez względu na smak, w 100 g produktu znajduje się około 100kcal, choć ich ilość może się zwiększać wraz ze wzrostem ilości cukru i dodatkami.

Ci wszyscy, którzy nie przepadają za produktami z torebki, a chcą delektować się smakiem budyniu, mogą samodzielnie wykonać go w domu.

Do przygotowania 4 porcji potrzeba:

2 szklanki mleka,

2 żółtka,

4 łyżki cukru,

1 laska wanilii lub cukier waniliowy,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki masła.

Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i ziarenka z przekrojonej laski wanilii lub cukier waniliowy. Mieszamy i stawiamy na ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną (jeśli chcemy przygotować budyń czekoladowy, dodajemy także 2 łyżki kakao), a następnie zalewamy odrobiną gorącego mleka, mieszamy. Masą powoli zalewamy gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy to też budyń gęstnieje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy na gładką masę. Jeszcze gorący nakładamy do pucharków. Najlepiej smakuje ciepły.

Budyń waniliowy możemy podać z sokiem owocowym, dżemem, kawałkami czekolady, owocami, natomiast czekoladowy, także z dodatkiem owoców, czekolady lub wiórkami kokosowymi.