Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepisy na kremy budyniowe

Krem budyniowy do ciasta, tortu, babeczek

Budyń, to nie tylko przepyszny deser, ale także składnik wielu przepisów na słodkości: placków z owocami i budyniem, a także ciast z kremem budyniowym. Nie można wyobrazić sobie tortu, ptysiów, napoleonek czy karpatki bez masy budyniowej.

Krem budyniowy do tortów:

2 budynie

niecałe

½ szkl. cukru pudru, jeśli budyń jest bez cukru

2 łyżki mąki pszennej

¾ l mleka (mniej niż jest to w przepisie)

1-2 kostki masła

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając mąkę pszenną, studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pulchną masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać do niej 1 łyżkę mleka.

Inne kremy do tortów:

krówkowy – 1 opakowanie masy kajmakowej

malinowy – ½ szkl. zmiksowanym malin

ananasowy – mleko na budyń miesza się z sokiem ananasowym pół na pół i dodaje do masy kawałki ananasów

czekoladowy – tabliczka roztopionej czekolady

Dodatki zawsze dodajemy na końcu. Takim kremem możemy także przekładać babeczki.

Krem budyniowy do ptysi:

1 l mleka

½ szkl. cukru kryształu

cukier waniliowy

½ kostki masła

2 budynie waniliowe

1 żółtko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Odlać szklankę mleka, resztę zagotować dodając pół kostki masła, cukier kryształ i waniliowy. W pozostałym mleku rozrobić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Masę wlać na wrzące mleko, mieszać do zgęstnienia i ostudzić. Tak przygotowanym kremem przekładamy gotowe ptysie.

Krem do karpatki:

1,5 l mleka

17-20 dag mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

8 żółtek

10-15 dag cukru

¾ szkl. śmietanki kremówki

2 opakowania usztywniacza do śmietany

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i szklankę mleka, dobrze mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i ciągle mieszając, podgrzewamy przez 1 min. Zestawiamy z ognia i całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy z usztywniaczem i mieszamy z zimną masą budyniową. Gotową masą przekładamy placki.

Masa do napoleonki:

1 l mleka

¾ szkl. cukru

200 g masła

4 żółtka

2 cukry waniliowe

1 szkl. maki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 szkl. mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, cukier i żółtka, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy.