Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/079.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pudding na różne sposoby

Pudding ryżowy i chlebowy

Budyń kojarzy się ze słodkim deserem lub pysznym ciastem z kremem budyniowym. Jednak może on służyć także jako danie obiadowe. Budyń z ryb lub mięsa może służyć jako doskonałe danie główne. Bardzo podobny do budyniu jest pudding, także w wersji na słodko lub słono.

Pudding ryżowy:

100 g białego ryżu

600 ml mleka

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cukru mieszane bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone morele)

Mleko zagotowujemy z odrobiną soli. Na gotujące się mleko wsypujemy wypłukany ryż i gotujemy pod przykryciem często mieszając, aż ryż będzie całkowicie miękki. Pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy masło, wanilię, cukier i bakalie.

Pudding ryżowy II:

700 ml mleka

1 czubata łyżka masła

2-3 łyżki cukru

60 g ryżu do risotto

1 łyżeczka cukru waniliowego

2-3 łyżki gęstej śmietany kremówki lub stopionego masła

Mleko podgrzewamy w garnku, zanim zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Stopniowo, małymi porcjami wlewamy mleko, cały czas mieszając. Każda porcja mleka, przed dodaniem następnej, musi się wchłonąć. Ryż gotować do miękkości. Gotowy pudding zdjąć z ognia, dodać do smaku cukru, wanilii, śmietany lub stopionego masła.

Pudding chlebowo-ryżowy:

ok. ½ czerstwego chleba

¾ szkl. ugotowanego ryżu

3 jajka

sól, pieprz, ulubione przyprawy

Chleb kroimy na kawałki i moczymy w wodzie lub bulionie i odstawiamy na ok. pół godziny, następnie odciskamy i rozdrabniamy w misce. Do chleba dodajemy ugotowany ryż i lekko rozkłócone jajka, doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do natłuszczonej formy i zapiekamy ok. pół godziny w temp. 180oC. Podajemy sam lub z sosem i surówką.

Pudding z chleba:

100 ml mleka

po 30 dag utartego sera parmezanu i gołdy

25 dag masła

6 kromek chleba

4 jajka

1 łyżka musztardy

koperek do przybrania

sól, pieprz

Chleb smarujemy z jednej strony masłem, kroimy na kwadraty i układamy w naczyniu do zapiekania. Jajka ubijamy, dodajemy do nich mleko, parmezan, musztardę, sól, pieprz i mieszamy. Masą zalewamy chleb i całość zapiekamy w 180oC przez 5 min. Następnie posypujemy serem gouda i zapiekamy jeszcze na złoty kolor. Podajemy ciepły.